در مطلب قبلی با عنوان سیستم مدیریت محتوا چیست؟ به تعریف سیستم مدیریت محتوا پرداختیم. همانطور که گفته بودیم ، در این مطلب به بررسی انواع سیستم های مدیریت محتوا می پردازیم.
گفتیم که سیستم های مدیریت محتوا انواع و اقسامی دارند. این سیستم ها در 2 دسته قرار می گیرند که با هم آنها را مرور میکنیم و برخی از معروف ترین سیستم های مدیریت محتوا را نیز معرفی می کنیم.
انواع سیستم های مدیریت محتوا
سیستم های مدیریت محتوا در دو دسته رایگان و غیر رایگان تقسیم می شوند.
سیستم های مدیریت محتوای غیر رایگان
سیستم های مدیریت محتوای غیر رایگان در ایران معمولا همان سیستم های رایگانی هستند که کدهای آنها دستکاری و بهینه شده. شرکت هایی که این سیستم ها را تولید میکنند معمولا ایرانی هستند و خیلی کم پیش می آید که از ابتدا این سیستم ها را خودشان تولید کرده باشند. از آنجایی که سیستم های مدیریت محتوای رایگان ، کدهای برنامه نویسی را در اختیار همه می گذارند ، شرکت های ایرانی با استفاده از این کد ها و اعمال تغییرات ، ادعای تولید سیستمی جدید را می کنند. این سیستم ها معمولا چندان معروف نیستند و به اندازه سیستم های رایگان مشهور نشده اند.
مزیت ها
شرکت های تولید کننده این سیستم ها مزیت هایی را برای آنها بیان می کنند از جمله: امنتیت بالا ، بومی سازی بر اساس نیازهای داخل ایران ، کد نویسی بهینه شده
سیستم های مدیریت محتوای رایگان
سیستم های مدیریت محتوای رایگان که هم اکنون موجود هستند همگی توسط شرکت های خارجی تولید شده اند که شرکت های معتبری هم هستند. یکی از دلایل رایگان بودن این سیستم ها هم همین بزرگ بودن و معتبر بودن شرکت های تولید کننده آنهاست. سیاست آنها این است که سیستم را به صورت رایگان در اختیار همه قرار می دهند و پس از فرا گیر شدن آن ، از هزینه جانبی کسب درآمد می کنند. این سیستم ها به چند دلیل در مقیاس بزرگی فراگیر می شوند. اول اینکه رایگان هستند. دوم اینکه محصول شرکت های بزرگی هستند که از آخرین تکنولوژی ها و کد نویسی استاندارد استفاده می کنند. سوم اینکه کدهای برنامه نویسی را در اختیار همه قرار می دهند. این موارد باعث می شود تعداد برنامه نویسان سیستم های رایگان به سرعت افزایش پیدا کند و در همه جای دنیا برنامه نویسان اقدام به تولید پلاگین و قالب (قالب چیست؟ افزونه چیست؟) برای آنها می کنند. همین تعداد بالای برنامه نویسان باعث می شود که سیستم های رایگان بسیار بیشتر از غیر رایگان ها پیشرفت کنند و روز به روز انعطاف پذیرتر شوند. متأسفانه از آنجایی که در ایران معیار کیفیت ، گران تر بودن کالاست ، بسیاری از شرکت ها و افراد به اشتباه تصور می کنند سیستم های غیر رایگان بهتر هستند! این در حالیست که اگر طراح سایت شما از این سیستم ها استفاده کند ، هم هزینه طراحی سایت شما بسیار کمتر خواهد شد و هم سایت شما بسیار منعطف تر خواهد بود.
مزیت ها
مزایایی که می توان برای این سیستم ها بیان کرد عبارتند از : رایگان بودن آنها ، انعطاف پذیری بسیار بالا به دلیل تعداد بسیار زیاد برنامه نویسان ، استفاده از کد نویسی مطابق با آخرین استانداردها ، به روز رسانی های منظم از طرف شرکت های سازنده
سه نمونه از این سیستم ها که بسیار فراگیر شده اند و مشهور هستند عبارتند از : 1- وردپرس 2- جولا 3- دروپال که با هم به معرفی آنها و نقاط قوتشان می پردازیم.
وردپرس(WordPress)
معروف ترین CMS حال حاضر در دنیا وردپرس است. به طوری که بیش از 75 میلیون سایت توسط آن راه اندازی شده اند و 65 درصد سهم بازار سیستم مدیریت محتوا را در اختیار دارد! تعداد برنامه نویسان این سیستم به قدری زیاد است که تا به امروز بیش از 3000 قالب رایگان و 47000 افزونه رایگان برای آن تولید شده. این سیستم مدیریت محتوا به طور متوسط هر 42 روز به روز رسانی می شود. وردپرس می تواند یکی از بهترین گزینه ها برای طراحی سایت حرفه ای ، طرحی سایت شرکتی ، طراحی فروشگاه اینترنتی و اکثر زمینه های طراحی سایت باشد.
نقاط قوت وردپرس
- کار با وردپرس بسیار ساده است و کاربران به راحتی می توانند با آن ارتباط بر قرار کنند.
- وردپرس از نظر سئو (بهینه سازی برای موتور های جستجو) بسیار خوب است و سایتی که توسط آن راه اندازی شده باشد می تواند رتبه های بالای موتور های جستجو را کسب کند. به علاوه افزونه هایی هم هستند که با نصب آنها روی وردپرس ، سئوی سایت قوی تر هم می شود.
نقاط ضعف وردپرس
- به دلیل اینکه تعداد سایت هایی که از وردپرس استفاده می کنند بسیار زیاد است ، این سیستم مدیریت محتوا بیشتر مورد حمله هکرها قرار میگیرد و حفره های امنیتی آن بیشتر مشخص می شود که البته در به روزرسانی های منظم آن بر طرف می شود.
- سرعت وردپرس شاید کمی نسبت به دیگر سیستم های مدیریت محتوا کم تر باشد.
جوملا (Joomla)
دومین سیستم مدیریت محتوای رایگان و فراگیر دنیا جوملاست. محبوبیت و شهرت جوملا به اندازه وردپرس نیست اما طرفداران خود را دارد. اگر به آمار جوملا دقت کنیم متوجه می شویم اختلاف بین وردپرس و جوملا بسیار زیاد است: بیش از 3 میلیون سایت در دنیا از جوملا استفاده می کنند. 14 درصد از سهم بازار سیستم مدیریت محتوا متعلق به جوملاست. همچنین بیش از 1000 قالب رایگان و 9000 افزونه رایگان برای جوملا منتشر شده.این سیستم مدیریت محتوا هر 36 روز به روز رسانی می شود. برای راه اندازی سایت های حرفه ای و شرکتی و … جوملا رقیب وردپرس است هرچند هماهنطور که گفته شد به اندازه وردپرس فراگیر نیست.
نقاط قوت جوملا
- در بین 3 سیستم نامبرده شده جوملا بهترین رابط کاربری را برای مدیریت سایت و تولید محتوا دارد.
- در زمینه فروشگاه اینترنتی جوملا به دلیل دارا بودن افزونه های فراوان و سهولت مدیریت آنها شاید از وردپرس بهتر باشد. هرچند که وردپرس هم تعداد بسیار زیادی افزونه فروشگاهی دارد.
نقاط ضعف جوملا
- ناسازگاری افزونه ها در جوملا گاهی باعث بروز مشکلاتی در سایت می شود.
- اگر به دنبال شخصی سازی فروشگاه خود باشید متوجه ضعف جوملا خواهید شد چرا که به آسانی قادر به انجام این کار نخواهید بود.
دروپال (Drupal)
سومین سیستم مدیریت محتوای رایگان دروپال است. دروپال به نسبت وردپرس و جوملا کمترین محبوبیت را دارد. چرا که تنها بیش از 800 هزار سایت از آن استفاده می کنند و فقط 9 درصد بازار سیستم مدیریت محتوا را در اختیار دارد. بیش از 2000 قالب رایگان و 29000 افزونه رایگان برای آن منتشر شده و هر 51 روز به روز رسانی می شود. دروپال بیشتر برای راه اندازی وب سایت های بزرگ ، مثل فروشگاه های بزرگ اینترنتی و یا وب سایت سازمان ها مناسب است.
نقاط قوت دروپال
- سرعت دروپال بسیار عالی است که با استفاده از افزونه های مربوطه بهتر هم می شود
- دروپال این امکان را به شما می دهد که مدیریت چند سایت را به صورت هم زمان در اختیار داشته باشید.
نقاط ضعف دروپال
- یادگیری دروپال کمی سخت است و کار کردن با آن از وردپرس و جوملا پیچیده تر است.
نتیجه
بر اساس مطالب گفته شده به شما توصیه می کنیم اگر قصد سفارش طراحی سایت حرفه ای دارید و یا می خواهید خودتان اقدام به طراحی سایت کنید ، از سیستم های مدیریت محتوای رایگان استفاده کنید. چرا که هم هزینه بسیار کمتری خواهید پرداخت و هم از محصول شرکت های بزرگ و معتبر استفاده خواهید کرد علاوه بر این به دلیل انعطاف پذیری بالای این سیستم ها بسیاری از مشکلات شما قبلا توسط برنامه نویسان دیگر بر طرف و در قالب افزونه ارائه شده است و دیگر نیازی به صرف زمان و هزینه زیاد برای حل مشکلات نیست.