یک نقشه سایت یا سایت مپ (XML SiteMap) همانند یک اطلس راه برای وبسایت عمل می کند در نتیجه باعث می شود گوگل کاربران را به تمام صفحات مهم سایت شما هدایت کند. نقشه سایت ، یکی از ابزارهای مهم در سئو و بهینه سازی سایت است.
نقشه سایت می تواند برای سئو بسیار مفید و خوب باشد ، چون باعث می شوند گوگل خیلی سریع بتواند صفحات اصلی و ضروری سایت شما را بیابد. در این صورت حتی مهم نیست که لینک سازی داخلی شما کامل و صحیح باشد یا خیر. این مقاله توضیح خواهد داد که سایت مپ چیست و چگونه در به دست آوردن رتبه و جایگاه بهتر در موتورهای جستجو کمک می کند.
نقشه سایت XML یا سایت مپ (XML SiteMap) چیست؟
شما دوست دارید گوگل همه صفحات مهم سایتتان را ایندکس کند ، اما گاهی اوقات صفحات سایتتان هیچ لینکی که مربوط به صفحات مد نظرتان باشند در خود ندارند و همین باعث می شود آن صفحات به سختی پیدا شوند. یک نقشه سایت ، صفحات مهم وبسایت را لیست می کند و باعث می شود که گوگل حتما بتواند آنها را یافته و ایندکس کند ، و به آن کمک کند ساختار سایت شما را متوجه شود:
در بالا نقشه سایت وبسایت sitekhoob.com را مشاهده می کنید که توسط افزونه ی Yoast SEO ساخته شده و بعدا توضیح خواهم داد که این افزونه چگونه در ایجاد بهترین سایت مپ مفید خواهد بود. اگر از آن استفاده نمی کنید ، سایت مپ شما ممکن است کمی متفاوت از آنچه من توضیح می دهم باشد ، اما به هر حال نحوه ی عملکردش یکسان است.
همانطور که مشاهده می کنید ، نقشه سایت سایت خوب چندین ایندکس را نمایش می دهد: …/post-sitemap.xml ، …/page-sitemap.xml ، …/video-sitemap.xml و غیره.
دسته بندی به این شکل باعث می شود نقشه سایت تا جای ممکن ساده و واضح شود ، بنابراین اگر روی یکی از ایندکس های سایت مپ کلیک کنید ، همه ی URLهایی که به آن ایندکس به خصوص مربوط می شوند را مشاهده خواهید کرد. برای مثال ، اگر روی “…/portfolio_category-sitemap.xml” کلیک کنید ، همه ی URLهای نمونه کارهای وبسایت را مشاهده می کنید.
در آخر هر خط یک تاریخ مشاهده می کنید. این تاریخ به گوگل می گوید که آخرین به روز رسانی هر پست چه موقعی بوده و برای سئو مفید است چون قصد ما این است که گوگل به روز ترین پست های ما را در معرض نمایش کاربران قرار دهد. وقتی یک تاریخ در نقشه سایت تغییر می کند ، گوگل متوجه می شود که محتوای جدیدی برای نمایش و شاخص گذاری وجود دارد. اگر یک وبسایت بسیار بزرگ دارید ، گاهی مجزا سازی نقشه سایت ضروری خواهد بود. یک سایت مپ به تنهایی محدود به 50000 URL است ، بنابراین اگر مثلا وبسایت شما بیش از 50000 پست دارد ، به دو نقشه سایت مجزا برای URL های پست ها نیاز دارید ، در نتیجه دومین ایندکس نقشه سایت به لیست شما اضافه می شود. افزونه ی yoast SEO این حد را کمتر می کند (به 1000 URL می رساند) و این باعث می شود سرعت بارگذاری نقشه سایت شما به سریع ترین حد خود برسد.
چه وبسایت هایی به نقشه سایت XML نیاز دارند؟
مستندات گوگل می گویند نقشه سایت برای “وبسایت های بسیار بزرگ” ، برای “وبسایت هایی که دارای آرشیوهای بزرگ هستند ، برای “وبسایت های جدیدی که تعداد کمی لینک های خارجی دریافت کرده اند” و برای “وبسایت هایی که از محتوای رسانه ای غنی و زیاد استفاده می کنند” مفید و سودمند خواهند بود.
اگرچه ما قبول داریم که این نوع وبسایت ها قطعا از داشتن نقشه سایت سود خواهند برد ، اما به عقیده ی ما نقشه سایت برای انواع دیگر وبسایت ها نیز مفید و سودمند است. هر وبسایتی که برای یافته شدن آسان صفحات مهمش و برای آگاهی کاربران از آخرین به روز رسانی هایش به گوگل نیاز داشته باشد ، می تواند از نقشه سایت استفاده کند. به همین خاطر است که این ویژگی در افزونه ی Yoast SEO گنجانده شده است.
کدام صفحات باید در سایت مپ شما قرار بگیرند؟
چگونه تصمیم می گیرید که کدام صفحات در نقشه سایت XML شما درج شوند؟ همیشه به مربوط بودن URL فکر کنید: وقتی یک بازدید کننده به یک URL به خصوص وارد می شود ، نتیجه خوبی است؟ آیا اصلا دوست دارید که بازدید کنندگان به آن URL وارد شوند؟ اگر نه ، پس این URL نباید در نقشه سایت شما قرار بگیرد. به هر حال ، اگر واقعا نمی خواهید که URL در نتایج جستجو نمایش داده شود ، باید یک تگ “noindex,follow” به آخر خط اضافه کنید. قرار ندادن URL در سایت مپ به این معنا نیست که گوگل آن URL را ایندکس نکند. اگر گوگل بتواند با دنبال کردن لینک های دیگر آن URL را بیابد ، پس مسلما می تواند آن را ایندکس هم بکند.
مثال 1: یک وبسایت جدید
برای مثال فرض کنیم که شما می خواهید یک وبسایت جدید را آغاز کنید. مسلما می خواهید گوگل سریعا پست های جدید شما را بیابد تا مطمئن باشید که مخاطبان مورد نظر شما می توانند وبسایتتان را در گوگل بیابند. بنابراین ایجاد یک نقشه سایت XML از همان آغاز کار فکر خوبی است. ممکن است چند پست اولیه ایجاد کنید و آنها را دسته بندی کرده و چند تگ نیز برای شروع به آنها اضافه کنید. اما هنوز برای پر کردن صفحات آرشیو تگ به اندازه ی کافی محتوا ندارید ، که این باعث می شود پست های شما “محتوای کم و ناچیز” تلقی شده و در نتیجه ارزشی برای مخاطب نداشته باشند. در این مورد ، بهتر است فعلا URL های تگ ها را از نقشه سایت XML خارج کنید. صفحات تگ را روی “noindex,follow” تنظیم کنید ، چون در حال حاضر نمی خواهید مردم این پست ها را در نتایج جستجو بیابند.
مثال 2: ویدئو ها و تصاویر
نقشه سایت مربوط به “ویدیو” یا “تصویر” برای اکثر وبسایت ها ضروری نیست ، به این خاطر که تصاویر شما احتمالا داخل صفحات و پست های شما به کار رفته اند ، بنابراین همین الان هم در سایت مپ شما درج شده اند. پس داشتن یک نقشه سایت XML “فیلم” یا “تصویر” مجزا بی فایده است و من توصیه می کنم این مورد را از سایت مپ خود حذف کنید. تنها استثناء برای این حالت به این صورت است که کسب و کار اصلی شما ، تصاویر باشند برای مثال عکاسان احتمالا دوست دارند از یک نقشه سایت XML “فیلم” یا “تصویر” برای گوگل استفاده کنند.
چگونه گوگل را مجاب به یافتن نقشه سایت XML خود کنیم؟
اگر می خواهید گوگل هر چه سریع تر سایت مپ شما را بیابد ، باید سایت مپ خود را به حساب کاربری Google Search Console اضافه کنید. در کنسول جستجوی جدید ، می توانید نقشه سایت را در تب “Index” بیابید. در این قسمت سریع متوجه خواهید شد که آیا نقشه سایت XML شما از قبل به کنسول جستجو اضافه شده است یا خیر. اگر نه ، می توانید آن را در بالای صفحه به لیست اضافه کنید:
در کنسول جستجوی قدیمی گوگل می توانید با رفتن به بخش Crawl و سپس کلیک کردن روی “sitemaps” ، نقشه سایت خود را مشاهده کنید. اگر هنوز آن را اضافه نکرده اید ، روی کلید “Add/Test sitemap” کلیک کنید(در تصویر زیر در سمت راست فلش قرار دارد).
همانطور که در تصویر مشاهده می کنید ، افزودن نقشه سایت XML برای بررسی اینکه آیا همه ی صفحات درون نقشه سایت شما واقعا توسط گوگل ایندکس شده اند یا خیر می تواند مفید باشد. اگر بین تعداد لینک های ثبت شده (Submitted) و ایندکس شده (Indexed) یک نقشه سایت ، تفاوت زیادی وجود دارد ، توصیه می کنم بیشتر روی این مورد بررسی انجام دهید. ممکن است خطایی وجود داشته باشد که باعث می شود برخی صفحات ایندکس نشوند یا شاید به محتوا و لینک های بیشتری که به محتوای مد نظر شما اشاره کنند نیاز دارید.
Yoast SEO و سایت مپ XML
از آنجایی که قابلیت ایجاد سایت مپ XML توسط کاربر بسیار حائز اهمیت است ، این قابلیت در افزونه ی Yoast SEO قرار داده شده. نقشه سایت XML در هر دو ورژن رایگان و هزینه ای افزونه موجود هستند.
Yoast SEO به صورت خودکار یک نقشه سایت XML برای وبسایت شما ایجاد می کند. در نوار کناری بخش مدیریت سایت وردپرسی خود روی “سئو” کلیک کنید ، به بخش عمومی بروید و سپس تب “امکانات” را انتخاب کنید:
در این صفحه ، می توانید سایت مپ XML را برای وبسایت خود فعال یا غیر فعال کنید. همچنین ، می توانید روی علامت سوال کلیک کنید تا اطلاعات بیشتر را مطالعه و احتمالات دیگر مانند بررسی نقشه سایت XML در مرورگر را مشاهده کنید:
می توانید انواع محتوا را از نقشه سایت XML خود در تب “ظاهر جستجو”درج کنید. اگر در پاسخ به “نمایش نوشته ها در نتایج جستجو؟” خیر را انتخاب کنید ، آنگاه این نوع محتوا در سایت مپ XML شما درج نخواهد شد.
نقشه سایت XML خود را چک کنید!
حالا که کل مقاله را مطالعه کردید ، می دانید که داشتن یک سایت مپ XML چقدر اهمیت دارد ، چون داشتن یک سایت مپ واقعا می تواند به سئوی سایت شما کمک کند. گوگل می تواند به آسانی به مهم ترین صفحات و پست های شما (در صورتی که URLهای صحیح آنها را به نقشه سایت XML خود اضافه کرده باشید) دسترسی داشته باشد. همچنین گوگل قادر خواهد بود به آسانی محتوای به روز شده ی شما را بیابد ، بنابراین می داند چه موقع نیاز است یک URL دوباره ایندکس شود. در آخر ، افزودن سایت مپ XML به Google Search Console به گوگل کمک می کند تا ساختار سایت شما را سریع بیابد و شما را قادر می سازد خطاهای نقشه سایت را بررسی کنید.
حالا بروید و نقشه سایت XML خود را بررسی کنید و اطمینان حاصل کنید که آن را به نحو احسن ایجاد کرده اید!
منبع: yoast.com