

در مقاله قبل به بررسی انواع سیستم های مدیریت محتوا پرداختیم. حین معرفی این سیستم ها به مفهوم هایی تحت عنوان قالب و افزونه برخوردیم. امروز بررسی می کنیم که قالب چیست؟ افزونه چیست؟
گفتیم سیستم های مدیریت محتوا به دلیل اینکه رایگان هستند ، خیلی زود در سراسر دنیا فراگیر می شوند و برنامه نویسان زیادی پیدا می کنند. آنها نیز اقدام به تولید قالب و افزونه های رایگان و غیر رایگان می کنند تا از این طریق به درآمد برسند.
قالب چیست؟ افزونه چیست؟
هنگامی که شروع به طراحی سایت حرفه ای می کنیم ، پس از انتخاب سیستم مدیریت محتوا نوبت به طراحی گرافیکی سایت می رسد. طراحی گرافیکی یعنی انتخاب رنگ ها ، نحوه چیدمان اسلایدر ، عکس ها ، مطالب و … در صفحات سایت که برای این کار شما نیاز به انتخاب یک قالب سایت پیدا می کنید. در واقع وظیفه قالب این است که در طراحی گرافیکی سایت به طراح سایت کمک کند و امکاناتی در اختیار او قرار دهد تا بتواند طراحی گرافیکی سایت را هر چه بهتر و زیباتر انجام دهد. جالب است بدانید بعضی از قالب ها ، طرح های از پیش آماده نیز دارند که طراح سایت می تواند آنها را ویرایش کند و به طرح اصلی سایت برسد. این قابلیت باعث می شود طراحی سایت سریع تر انجام شود. قالب ها هم مثل سیستم های مدیریت محتوا ، انواع رایگان و غیر رایگان دارند. که در این مورد بر عکس سیستم های مدیریت محتوا ، نوع غیر رایگان آنها به دلیل امکاناتی که در اختیار طراح می گذارند بهتر است.
پس از انتخاب قالب و کامل شدن طراحی سایت ، طراح سایت بر اساس نیازهای کارفرما امکانات مختلفی را باید برای سایت مهیا کند تا طراحی سایت حرفه ای انجام داده باشد. اینجاست که افزونه ها به کمک او می آیند. افزونه ها (پلاگین ، Plugin) برنامه های جانبی هستند که توسط برنامه نویسان مختلف برای یک سیستم مدیت محتوا آماده و منتشر می شوند. این برنامه ها معمولا بر اساس نیازهای همگانی که قبلا پیش آمده تولید می شوند و به طراحان سایت بسیار کمک می کنند تا نیازهای کارفرمایان را برآورده کنند. اما باید در استفاده از افزونه ها کمی دقت کرد و برای هر مشکلی به سرعت سراغ راه حل نصب افزونه نرفت چرا که استفاده بیش از حد افزونه ها باعث کند شدن یک سایت می شود و بازدیدکنندگان معمولا سایت هایی که سرعت پایینی دارند را به راحتی ترک می کنند.
خوب است بدانید هر قالب و افزونه ای مناسب استفاده نیست. برخی از معیارهای انتخاب قالب و افزونه را با هم مرور می کنیم:
مشخصات یک قالب سایت مناسب
- استفاده از کدهای بهینه شده و استاندارد
- تعداد خطاهای برنامه نویسی به میزان حداقل
- سرعت بارگزاری سریع
- دارای طراحی ریسپانسیو ( طراحی مخصوص موبایل و تبلت)
- حتی الامکان دارای دمو و طرح های از پیش آماده
- پشتیبانی خوب
- محبوبیت بالا و تعداد نصب نسبتا مناسب
البته در مطلبی که به معرفی 9 فاکتور ضروری برای انتخاب قالب سایت مناسب پرداخته ایم ، بیشتر این موارد را توضیح داده ایم.
مشخصات یک افزونه مناسب
- سازگار با سیستم مدیریت محتوا و عدم بروز اختلال
- از زمان انتشار آخرین نسخه آن زمان زیادی نگذشته باشد (به طور مثال 1 سال)
- اورجینال! (گاهی نسخه های کرک شده باعث ایجاد اختلال و بروز خرابی در سایت می شوند)
- تعداد نصب های فعال نسبتا بالا
تصویر زیر مربوط به صفحه یکی از معروف ترین افزونه های وردپرس است. همانطور که می بینید در قسمت مشخص شده اطلاعات مفیدی در باره سازگاری افزونه با وردپرس ، تاریخ آخرین نسخه و میزان محبوبیت آن درج شده است.
در این مطلب با هم مرور کردیم که قالب چیست؟ افزونه چیست؟ در مطلب بعدی به معرفی و بررسی بهترین سیستم مدیریت محتوا خواهیم پرداخت.